Informerende beskrivelse

Informerende beskrivelser er en velkendt genre, der ofte findes i naturfag og samfundsfag, og det er faktisk det, vi ofte omtaler som faktatekster i daglig tale, og den slags tekster vi taler om, når vi taler om faglige tekster.
Genren er en af de i alt genrer indenfor det, vi kalder informerende tekster, og de tilhører alle tre det, Johansson og Ring omtaler som faktafamilien.

Den informerende beskrivelse klassificerer og beskriver ET enkelt fænomen, det kunne f.eks. være en tekst om et dyr eller lignende.

Genren har genrestrukturen, eller trinnene:

  • Overskrift
  • Klassificering
  • Beskrivelse: inddelt i afsnit, der har hver sin underoverskrift

I videoen nedenfor, har jeg brugt et eksempel fra Naturstyrelsens artsleksikon, der handler om ræven. Teksten skal altså informere om og beskrive ræven.

Derfor har den en overskrift, der leder læseren på vej, dernæst følger den korte klassificering. I dette eksempel gives blot den latinske og engelske betegnelse for dyret.

Genrestrukturen ser derfor sådan her ud:

  • Overskrift: Ræven
  • Klassificering: Latin: vulpes vulpes
  • Beskrivelse: inddelt i afsnit, der har hver sin underoverskrift som ‘udbredelse’, ‘udseende’, ‘føde’ og’ levevis’, der så hver især beskrives nærmere.

I informerende beskrivelser er det let at vide, hvad der skal beskrives, uden at man har overskriften, fordi det fænomen, der beskrives, ofte bliver benævnt mange gange gennem teksten. Der står ræv, ræven osv. hele vejen ned. I denne genre betyder overskriften altså ikke så meget, som den gør i visse andre genrer.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s